Łatwy i szybki przepis na ciasto naleśnikowe i nie tylko. Dlaczego ciasto na naleśniki się pieni?

lip 30, 2020 by

Łatwy i szybki przepis na ciasto naleśnikowe i nie tylko. Dlaczego ciasto na naleśniki się pieni?

Ciasto naleśnikowe może służyć nie tylko do przygotowywania tradycyjnych naleśników, ale także do przyrządzania gofrów albo bananów w cieście. Ci, którzy robili naleśniki mogli się spotkać z pojawianiem się piany w surowym cieście.

Dlaczego ciasto na naleśniki się pieni?

Odpowiedź jest prosta, uzależnione jest to od jakości składników, najczęściej od typu mąki jaki dodajemy. Najlepsza jest mąka pszenna typ 500. Piana może się pojawić, kiedy zastosujemy na przykład mąkę tortową, wtedy także już usmażone naleśniki mogą posiadać małe dziury w skutek takiej klasy ciasta. Poniżej znajdziecie nie tylko przepis na pyszne naleśniki, ale również na gofry oraz banany z ciasta naleśnikowego!

NALEŚNIKI ZASMAŻANE Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

– 200 gramów mąki pszennej
– 500 ml mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
– słoik dżemu (dowolny smak)
– cynamon (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski wlewamy mleko, potem dodajemy dwa jajka i mieszamy. Następnie powoli wsypujemy mąkę, jednocześnie energicznie mieszając. Kiedy ciasto będzie już gęste, to uzupełniamy je o olej oraz cynamon, po tej czynności jeszcze raz mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni aż do nabrania ciemnozłotej barwy. Po usmażeniu wszystkich naleśników, na tej samej patelni na małym ogniu mieszamy wyłożony dżem, po rozpuszczeniu, składamy naleśniki w kopertę i podsmażamy je po dwie minuty z każdej strony.

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ

SKŁADNIKI:

– ciasto naleśnikowe
– soda oczyszczona
– śmietanka 36%
– cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto przyrządzamy podobnie jak w pierwszym przepisie, jednak dodajemy do niego również sodę oczyszczoną. Potem nalewamy gęste ciasto do gofrownicy. Podczas pieczenia, ubijamy w mikserze śmietankę z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Na gofry nakładamy bitą śmietanę oraz kawałki owoców (jeśli chcemy).

BANANY W CIEŚCIE

SKŁADNIKI:

– ciasto naleśnikowe
– dowolna ilość bananów
– 2 litry oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe według wcześniejszych wskazówek. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Pojedynczego banana dzielimy na dwie części i dokładnie obtaczamy w cieście. Następnie smażymy go na głębokim tłuszczu do uzyskania brązowego koloru. Tak przyrządzonego banana można podawać z polewą czekoladową lub bitą śmietaną.

Related Posts

Tags