Masło ghee.
Masło klarowane
Bardzo często w trakcie przygotowywania ciekawych i nowych potraw możemy zauważyć wśród niezbędnych składników Masło ghee. Wielu z nas nie ma pojęcia czym jest ten produkt, dlatego już na starcie rezygnujemy z wykonania danego posiłku. Chcemy rozwiać wasze wątpliwości, ponieważ Masło to jest zwykłym masłem klarowanym, które wielu z nas wykorzystuje w swojej kuchni na codzień. Dziś chcielibyśmy skupić się właśnie na tym produkcie i podpowiedzieć wam dlaczego cieszę się ona tak dużym zainteresowaniem wśród fanów gotowania. Opowiemy wam również w jaki sposób wykonać go samodzielnie.
Masło klarowane właściwości
Główną zaletą masła klarowanego jest jego Delikatny smak. Świetnie podkreśla on smak potraw, które przygotowujemy. Warto wspomnieć również o tym, że Masło to może być przechowywane przez długi okres w warunkach pokojowych, dzięki czemu możemy korzystać z niego przez długi czas bez obawy o jego zepsucie. Jest również świetne rozwiązanie dla alergików, ponieważ Masło to zawiera dużo niższą ilość alergenów, niż tradycyjne produkty dostępne w sklepach. Ma on wysoką temperaturę dymienia, dlatego nie musimy martwić się o jego przepalenie. Idealnie sprawdza się przy przygotowywaniu potraw smażonych na głębokim oleju.
Przygotowanie masła klarowanego
Samo przygotowanie Masło klarowanego jest bardzo proste i nie zajmuje dużej ilości czasu. W tym celu warto przygotować kilka Kostek tradycyjnego masła, a następnie roztopić go na niewielkiej temperaturze ognia. Proces ten zależności od ilości wykorzystanego masła może trwać nawet do 2 h. Gdy na powierzchni masła pojawi się biała, Białkowa Piana powinniśmy wyłączyć ogień, a następnie delikatnie łyżką zdjąć powstałą pianę z garnka. Następnym krokiem jest przelanie naszego żółtego tłuszczu do miseczki, uważając przy tym aby na dnie garnka pozostawić warstwę białego białka. W ten sposób przygotowane masło możemy wykorzystać od razu lub pozostawić do wystygnięcia i wykorzystane w późniejszym czasie.