Jak przygotować zrazy oraz burgery? Jak kroić mięso wołowe na zrazy?

cze 11, 2020 przez

Jak przygotować zrazy oraz burgery? Jak kroić mięso wołowe na zrazy?

Wołowina jest dość trudna do przyrządzenia. Jest to mięso, które dobrze nadaje się między innymi na steki, burgery czy dobrze znane nam zrazy. Istnieją różne stopnie wysmażenia tego produktu, które także decydują o smaku. Przy przygotowywaniu potraw bazujących na tym składniku obowiązuje ważna zasada.

Jak kroić mięso wołowe na zrazy?

Zawsze w poprzek włókien, kiedy pokroimy je wzdłuż, to mięso będzie ciężkie do pogryzienia.

JAKIE SĄ STOPNIE WYSMAŻENIA WOŁOWINY (BURGERY/ STEKI)?

Istnieje 6 stopni wysmażenia, są to:
1. BLUE – bardzo krwisty
2. RARE – krwisty
3. MEDIUM RARE – średnio krwisty
4. MEDIUM – średnio wysmażony
5. MEDIUM WELL – prawie całkowicie wysmażony
6. WELL DONE – całkiem wysmażony

PRZEPIS NA ZRAZY W SOSIE WŁASNYM

– kawał mięsa wołowego
– ogórki kiszone lub konserwowe
– sól, pieprz
– musztarda
– liść laurowy, ziele angielskie
– śmietana
– olej

Mięso kroimy w POPRZEK włókien i delikatnie rozbijamy kawałki. Smarujemy na nich musztardę i kładziemy cząstki ogórka. Teraz zawijamy naszego zraza tak, aby się nie rozleciał. Kiedy już będziemy mieli tak przygotowane zrazy, to krótko podsmażamy je na oleju. Następnie przenosimy je do garnka z małą ilością wody oraz zielem angielskim i liściem laurowym, możemy też dolać tłuszcz po smażeniu. Dusimy je na słabym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie wyciągamy je i zagęszczamy powstały sos. Wlewamy śmietanę jednocześnie energicznie mieszając, potem przyprawiamy sos i z powrotem wkładamy zrazy, całość trzymamy na ogniu jeszcze z 15 minut.

PRZEPIS NA BURGERY

– mięso wołowe
– musztarda
– sól, pieprz
– olej
– zioła prowansalskie lub inne zioła (opcjonalnie)

Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy przyprawy oraz 3 łyżki musztardy. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Kolejnym krokiem jest smażenie, najlepiej na patelni grillowej z odrobiną oleju. Formujemy okrągły oraz płaski kotlet i smażymy przynajmniej przez 5 minut z każdej strony.

Podobne

Tagi