Produkcja olejów w domu

kw. 13, 2018 przez

Produkcja olejów w domu

Domowa produkcja różnych przetworów w ostatnich latach wróciła do łask. W sezonie letnim coraz więcej osób decyduje się na własnoręczne wekowanie słoików z przetworami z warzyw i owoców. W wielu domach na stałe zagościły też doniczki z ziołami czy suszarki do warzyw i owoców, które pozwalają zachować skarby lata nawet przez wiele miesięcy. Jednak to nie wszystko, co możemy wykonać własnoręcznie! Domowa produkcja olejów to sposób na cieszenie się najlepszą jakością oraz ograniczanie odpadów plastikowych, w które pakowane są sklepowe produkty.

Produkcja olejów – jak to zrobić?

Domowa prasa do tłoczenia oleju na zimno pozwala na szybkie wytłoczenie oleju z nasion i orzechów. Tłoczenie na zimno pozwala na zachowanie wartościowych mikroelementów, dzięki czemu olej zachowuje swoje prozdrowotne właściwości. Olej możemy uzyskać m. in. z:
– orzechów (arachidowych, orzechów nerkowca czy orzechów brazylijskich)
– nasion (konopi, kolendry, chia)
– pestek dyni i słonecznika,
– sezamu.

Domowa oliwa z oliwek

To jednak nie wszystko. W prasce do tłoczenia oleju możemy przetworzyć także świeże oliwki, dzięki czemu uzyskamy najwyższej jakości oliwę. Do domowej oliwy możemy dodać przyprawy, suszone pomidory lub papryczki chilli, dzięki którym zyska ona specyficzny posmak. Decydując się na domową produkcję oleju z pewnością warto również zaopatrzyć się w szklane butelki z uszczelką, w których będziemy mogli przechowywać nasze wyroby tak, by nie straciły one wartości odżywczych oraz smaku.

 

Podobne

Tagi