Nastrzykiwarki ręczne do mięsa

gru 12, 2017 przez

Nastrzykiwarki ręczne do mięsa

Nastrzykiwarki do mięsa to urządzenia, które przede wszystkim ułatwiają proces peklowania mięsa. Na rynku dostępna jest nie tylko nastrzykiwarka ręczna, ale i mechaniczna. Niezależnie jednak od rodzaju nastrzykiwarki, służą one w zasadzie jedynie do nastrzyku roztworem solanki mięsa, elementów mięsnych i drobiowych. Taka procedura umożliwi uzyskanie naprawdę dużej wydajności całego procesu ostrzykiwania nie tylko tych surowców wyposażonych w kość, ale i w tych, które kości tej nie mają, nie zmieniając jednak przy tym w jakikolwiek sposób struktury mięśnia części elementu mięsnego.

 

Warto jednak mieć na uwadze, że do każdego rodzaju mięsa najlepsza będzie inna nastrzykiwarka. Różnice te najczęściej zauważyć można w długości igły, średnicy igły, średnicy nastrzykiwarki oraz ilości otworów, jakie znajdują się w igle danego modelu nastrzykiwarki. Nie ma jednoznacznych badań, które pokażą, które nastrzykiwarki ręczne czy mechaniczne będą najlepsze. Te mechaniczne najczęściej stosuje się w bardzo dużych zakładach przetwórstwa mięsnego, z tych ręcznych korzystają raczej niewielkie masarnie, dostarczające wyroby na lokalny rynek.