Nastrzykiwarki ręczne do mięsa
Nastrzykiwarki do mięsa to urządzenia, które przede wszystkim ułatwiają proces peklowania mięsa. Na rynku dostępna jest nie tylko nastrzykiwarka ręczna, ale i mechaniczna. Niezależnie jednak od rodzaju nastrzykiwarki, służą one w zasadzie jedynie do nastrzyku roztworem solanki mięsa, elementów mięsnych i drobiowych. Taka procedura umożliwi uzyskanie naprawdę dużej wydajności całego procesu ostrzykiwania nie tylko tych surowców wyposażonych w kość, ale i w tych, które kości tej nie mają, nie zmieniając jednak przy tym w jakikolwiek sposób struktury mięśnia części elementu mięsnego.
Warto jednak mieć na uwadze, że do każdego rodzaju mięsa najlepsza będzie inna nastrzykiwarka. Różnice te najczęściej zauważyć można w długości igły, średnicy igły, średnicy nastrzykiwarki oraz ilości otworów, jakie znajdują się w igle danego modelu nastrzykiwarki. Nie ma jednoznacznych badań, które pokażą, które nastrzykiwarki ręczne czy mechaniczne będą najlepsze. Te mechaniczne najczęściej stosuje się w bardzo dużych zakładach przetwórstwa mięsnego, z tych ręcznych korzystają raczej niewielkie masarnie, dostarczające wyroby na lokalny rynek.