Pyszna szarlotka z kruszonką

cze 2, 2021 przez

Pyszna szarlotka z kruszonką

Obecnie wiadomo, że ludzie bardzo uwielbiają słodkie ciasta. Czy są to drożdżaki, serniki czy jabłeczniki. Jednak trzeba pamiętać, że ciasta są bardzo kaloryczne i trzeba uważać ile się zje. Jednak są wersje zdrowsze ciast. Do takich ciast można zaliczyć szarlotkę. W niniejszym artykule zostanie opisana jesienna szarlotka z kruszonką . A konkretnie przepis na nią.

Przepis na przepyszną szarlotkę

Każdy uwielbia ciasta. Nie ważne jaka jest pora roku, ciasta smakują zawsze. Szarlotka z kruszonką idealnie wkomponuje się w jesienny klimat. Jest to dość proste ciasto do przygotowania. Mus może być albo kupny, albo przygotowany wcześniej przez nas. Co jest potrzebne do zrobienia tego pysznego ciasta? Oto składniki:
Ciasto:

480 g mąki pszennej tortowej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru kryształu
1 duże jajko lub 2 mniejsze
300 g masła lub margaryny

Dodatkowo:

2 słoiki musu jabłkowego lub 2 kg jabłek, cukier do smaku, łyżka masła, sok z połowy cytryny i cynamon do smaku

Kruszonka:

270 g mąki pszennej
150 g masła lub margaryny
150 g cukru kryształu
opakowanie cukru waniliowego
opcjonalnie cynamon

Jak już wszystkie składniki mamy przygotowane, to czas zabrać się za robotę.
Na początku trzeba zacząć robić kruszonkę, czyli wszystkie składniki należy wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki. Gdy to będzie gotowe odstawiamy ją do lodówki do schłodzenia. Następnie robimy ciasto. Do dużej miski należy przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Do tego wsypujemy cukier. Następnie należy bardzo dokładnie wymieszać. Po chwili wbijamy jajko. Do tych wszystkich składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Po tym należy ręcznie zagnieść ciasto na jednolitą masę. Aby po chwili uformować z niego kulę i zawinąć je w folię spożywczą. Tak zawinięte ciasto trzeba wrzucić co najmniej na pół godz. do zamrażalnika, lub na 1 godz. do lodówki.
Po godzinie patrzymy na nasze ciasto. Gdy już będzie schłodzone to wyjmujemy je zamrażalnika. Wykładamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy to już zrobimy teraz kolejnym krokiem jest wyłożenie musu ze słoika. Należy rozsmarować go równomiernie po wierzchu. Na mus można posypać cynamonem. Następnie z lodówki wyjmujemy kruszonkę i rozsypujemy ją dość równomiernie na wcześniej położony mus jabłkowy z cynamonem.
Ciasto powinno się piec przez około 1 godz. w piekarniku nagrzanym na górę i dół na 180C. Gdy ciasto już się upiekło to wykładamy go na blat i czekamy aż przestygnie.

 

Podobne

Tagi