Pyszne ciasto z bakaliami?
Obecnie bardzo dużo ludzi zaczęło coraz częściej gotować i piec. Nie trzeba być przecież zawodowym cukiernikiem by cokolwiek upiec w zaciszu domu. Nie każdy jednak potrafi bardzo dobrze robić ciasta. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest to, iż można poszukać różnych ciekawych przepisów w Internecie. Teraz jest znacznie łatwiej. Bo istnieje bardzo dużo stron internetowych lub blogów o tematyce kulinarnej. W niniejszym artykule zostanie omówione ciasto z bakaliami w miodowym karmelu. Ciasto jest słodkie i bardzo pyszne.
Składniki na najlepsze ciasto z bakaliami
Z racji tego, że ciasto z bakaliami jest dość popularne to możemy znaleźć nawet kilka różniących się od siebie przepisów tego samego dania. Jeśli chodzi o omawiane wyżej ciasto to nie jest ono jakoś bardzo skomplikowane. Nie trzeba się martwić, że nie wyjdzie. Ważne by robić to wszystko zgodnie z przepisem, a na pewno wszyscy będą zachwyceni i z przyjemnością zjedzą deser. Jeśli chodzi o składniki to do ciasta potrzebujemy między innymi:
1 i ½ szklanki (225g) MĄKI, ½ szklanki (100g) CUKRU, ½ kostki i 2 płaskie łyżki (125g) zimnego MASŁA, 2 łyżki (30ml) ŚMIETANKI 30%, 1 ŻÓŁTKO oraz szczypta soli. Gdy ciasto się robi warto skupić się w tym momencie na robieniu pysznej masy. Składnikami jakie potrzebujemy do jej wykonania są:
1 szklanka (200g) CUKRU, 1 szklanka (250ml) ŚMIETANKI 30%, 4 łyżki (60ml) MIODU, ½ kostki (100g), ¾ szklanki (75g) suszonych WIŚNI lub ŻÓRAWINY, 1 opakowanie (100g) kandyzowanej skórki z POMARAŃCZOWEJ 2 i ½ (300g) Płatków MIGDAŁOWYCH oraz 2 łyżki MĄKI pszennej.
Przygotowanie ciasta z bakaliami w miodowym karmelu
Wsyp mąkę, cukier, sól i zimne masło do dużej miski i ugniataj ciasto do uzyskania konsystencji podobnej do mokrego piasku. Dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem, a następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformuj kulkę ciasta, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto w prostokąt i połóż na stole wyłożonym papierem do pieczenia. Ciasto docisnąć do dna i brzegów formy (krawędź ciasta musi mieć ok. 2 cm wysokości), a następnie nakłuć ciasto widelcem. Piec ciasto przez 25 minut – aż stanie się złotobrązowe w temperaturze około 170 ° C. Niech trochę ostygnie, ale nie wyłączaj piekarnika. Później do garnka wlej cukier, śmietanę, miód i masło. Gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. W misce wymieszaj suszoną żurawinę lub wiśnie, skórkę pomarańczy, płatki migdałów i mąkę. Przełóż na patelnię, wymieszaj z grudkami i ułóż na upieczonym cieście. Wstaw do piekarnika na około 40 minut, aż mieszanina stanie się złotobrązowa.
No i ciasto gotowe. Wszyscy na pewno będą zadowoleni.