Przygotowanie ciastek migdałowo pomarańczowych

sty 29, 2021 przez

Przygotowanie ciastek migdałowo pomarańczowych

Ciasteczka są obowiązkowym elementem każdej zastawy stołowej podczas spotkań rodzinnych. Obok różnego rodzaju ciast czy cukierków, ciasteczka służą jako idealny deser perfekcyjnie komponujący z pozostałymi elementami znajdującymi się w danym momencie na stole. Słodka przegryzka to coś, czego zdecydowanie nie może zabraknąć, kiedy chcemy ugościć naszą rodzinę i wywołać na nich pozytywne wrażenie. Ciasteczka bywają najróżniejsze, od zwykłych ciastek czekoladowych, po przepisy i wypieki bardziej skomplikowane i wymieszane, takie jak chociażby ciasteczka migdałowo pomarańczowe, które w Polsce już od jakiegoś czasu cieszą się ciągle rosnącą popularnością.

Jak przygotować ciasteczka?

Przygotowanie ciasteczek zacząć powinniśmy od samego początku. Na początku, powinniśmy więc wymieszać masło z cukrem, a po zakończeniu tej czynności do powstałej mikstury dorzucić powinniśmy jajka – ciągle mieszając. Powstałą masę należy następnie zagęścić – w tym celu wykorzystujemy oczywiście mąkę oraz proszek do pieczenia, które powoli wrzucamy do miski nieustannie mieszając. Kolejnym elementem układanki będzie sól, drobna ilość soli poprawi jakość naszej masy. Następnie, zajmujemy się już tytułowym elementem naszych ciasteczek. Pomarańczę powinniśmy dokładnie umyć, a później oblać wrzątkiem. Przyda nam się każdy element pomarańczy, również jej skórka, którą należy zetrzeć i również dodać do masy. Drugim tytułowym elementem są migdały, je również ścieramy i dosypujemy do masy – całość dokładnie mieszamy. Przechodzimy do ciasta. Na folii spożywczej układamy ciasto, rozwijając je całkowicie. Następnie, folię zawijamy na bokach na wzór rolady. Tak wyglądająco ciasto należy umieścić w lodówce na około cztery godziny. Kolejno, schłodzone ciasto należy pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć na blasze do pieczenia, ówcześnie wyłożonej papierem do pieczenia. Sam proces pieczenia jest bardzo szybki, gdyż ciasteczka z reguły idealne są już po dziesięciu minutach pieczenia, w temperaturze 200 stopni.

Podobne

Tagi