Jak zrobić dobrą kawę w kawiarce french press?
Aby zrobić dobrą kawę, potrzebny jest dobry sprzęt. Dobry nie znaczy jednak wcale drogi. Nie stać Cię
na ekspres do kawy? Nic nie szkodzi, zainwestuj w kawiarkę, czyli tak zwany french press. To niewielki
wydatek, na stronie naczynia.olkusz.pl najtańsze kawiarki znajdziesz już w cenie 21,90 zł. Całą ofertę
kawiarek w tym sklepie znajdziesz tutaj (naczynia.olkusz.pl/kawiarki). Tymczasem wracając do
tematu, jak zrobić smaczną kawę w kawiarce french press?
Słów kilka o kawiarce french press
Kawiarki wykonane są zwykle ze szkła i obudowane błyszczącą stalą nierdzewną lub tworzywem
sztucznym. Dzięki temu tak zwany ekspres francuski pięknie prezentuje się w kuchni, a kawa z niego jest
bezpieczna dla zdrowia. Wewnątrz każdej kawiarki znajduje się filtr tłokowy, który skutecznie oddziela
fusy od esencjonalnego naparu. Warto wspomnieć, że w kawiarce możemy zrobić zarówno kawę, jak i
herbatę!
W sklepie Naczynia Olkusz poza klasycznymi kawiarkami z metalową obudową znajdziesz też coś
bardziej oryginalnego i ciekawego. Taki jest chociażby french press Nordic, który wykonany jest w
całości ze szkła za wykluczeniem jedynie stalowego tłoku i drewnianej pokrywki. Taka kawiarka
doskonale wpasuje się w naturalny styl skandynawski.
Parzenie kawy w kawiarce french press
1. Pierwszym krokiem do zaparzenia kawy w kawiarce jest wsypanie do naczynia niezbyt drobno
zmielonej kawy.
2. Teraz zalewamy kawę wodą, najlepiej o temperaturze ok. 90 st. C. w proporcji 1:2 i odczekujemy
30 sekund.
3. Następnie kawę należy przemieszać i uzupełnić zbiornik wodą.
4. Na sam koniec nakładamy tłok z pokrywą i po około 4 minutach od uzupełnienia wody
opuszczamy delikatnie tłok, dociskając fusy do dna naczynia.
5. I gotowe, możesz nalać sobie aromatycznej kawy!
Ciekawostka
Odcedzone fusy z kawy możesz wykorzystać. Są one doskonałe do peelingu i maseczek do twarzy,
sprawdzą się także do wykorzystania na kompost.
Herbata we french press
Tak jak w tego typu kawiarkach do herbaty kawy nie przygotujemy, ponieważ tłok ma za mało gęstą
siateczkę, tak w drugą stronę jak najbardziej. Napar robi się w niemal bliźniaczy sposób do kawy.
1. Do naczynia wsypujemy herbatę – ilość zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
2. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze podanej przez producenta. Ilość wody powinna być
adekwatna do ilości wsypanej herbaty.
3. Odczekujemy czas jaki powinna parzyć się ta konkretna herbata i nakładamy tłok, który delikatnie
opuszczamy dociskając liście do dna.
4. Pyszna herbata gotowa!
Na co zwrócić uwagę wybierając french press?
• Naczynie powinno być wykonane z wysokiej jakości materiałów. Ważne aby nie wpływało ono na
smak i zapach kawy.
• Kawiarka powinna być szybka w użytku i bez problemu oddzielać fusy od powstałego napoju.
Ważne w tym miejscu jest, aby tłok był dość gęsty i nie przepuszczał drobinek kawy.
• Po użytkowaniu ważny jest również sposób czyszczenia naczynia. Doskonale jeśli istnieje
możliwość mycia naczynia w zmywarce, a jeżeli można to robić jedynie ręcznie to niech to będzie
maksymalnie ułatwione. Najlepsze będą kawiarki o prostych kształtach i bez zbędnych zdobień,
które mogłyby utrudnić mycie.
• Na końcu oczywiście ważną cechą jest wygląd! French press powinien odpowiadać naszemu
gustowi, pasować do wystroju kuchni oraz salonu. Niech będzie to naczynie, które swoim
wyglądem zachęca rodzinę aby siąść wspólnie przy filiżance gorącej kawy.