Ciasto idealne na lato

cze 23, 2020 przez

Ciasto idealne na lato

Kruche ciasta są bardzo popularne i szczególnie smaczne. Gdy urządzamy przyjęcie czy imprezę i zapraszamy gości, warto uczcić ich wizytę takim właśnie pysznym ciastem. Do jego przyrządzenia wykorzystajmy także bezę, która jest krucha i delikatna a jednocześnie smakuje wręcz wybornie. Czerwone porzeczki natomiast to owoc, który kojarzy się z latem, wakacjami i piękną, słoneczną pogodą. Są bardzo zdrowe a najlepiej smakują te zrywane prosto z krzaczka. W Polsce mamy ich pod dostatkiem, warto zatem korzystać z dobrodziejstw natury i upiec pyszne ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami i bezą. To domowy wypiek, który posmakuje każdemu, jest pyszny i bardzo zdrowy.

Składniki

Do przygotowania kruchego spodu będziemy potrzebować 25 dag mąki pszennej, pół kostki masła, 10 dag cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, cztery żółtka i łyżkę kwaśnej śmietany.
Do nadzienia wykorzystamy 80 dag porzeczek a także dwie i pół łyżki skrobi ziemniaczanej.
Na bezę potrzebujemy cztery białka, szczyptę soli, 20 dag drobnego cukru, łyżeczkę skrobi ziemniaczanej a do oprószenia pół szklanki płatków migdałów.

Wykonanie

Przygotowujemy kruchy spód: mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy masło i siekamy całość nożem do momentu aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Wówczas dodajemy żółtka, cukier, sól i śmietanę. Z ciasta formujemy kulkę, którą owijamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie smarujemy formę masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wyjętym z lodówki ciastem dokładnie wylepiamy spód, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na pół godziny w celu schłodzenia.
Następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez dwadzieścia minut.
Przygotowujemy bezę: ubijamy białka, możemy wykorzystać w tym celu mikser. Gdy białka się spienią, dodajemy sól i dalej ubijamy. W tym czasie dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Cały czas ubijamy do momentu uzyskania gęstej masy. Wówczas dodajemy wcześniej przesianą skrobię i lekko mieszamy.
Z porzeczek usuwamy szypułki i mieszamy razem ze skrobią w naczyniu.
Otrzymane nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Następnie wykładamy bezę i oprószamy płatkami migdałów. Pieczemy przez godzinę w piekarniku w temperaturze 140 stopni C.

 

Podobne

Tagi