Bue Bue
    Bue Bue
    Bue Bue
    Kulinaria

    Jak zrobić dobrą kawę w kawiarce french press?

    buebue.pl
    No Comments
    Last updated on 20 listopada 2024
    8 czerwca 2022
    3 Mins read
    Kawa

    Aby zrobić dobrą kawę, potrzebny jest dobry sprzęt. Dobry nie znaczy jednak wcale drogi. Nie stać Cię
    na ekspres do kawy? Nic nie szkodzi, zainwestuj w kawiarkę, czyli tak zwany french press. To niewielki
    wydatek, na stronie naczynia.olkusz.pl najtańsze kawiarki znajdziesz już w cenie 21,90 zł. Całą ofertę
    kawiarek w tym sklepie znajdziesz tutaj (naczynia.olkusz.pl/kawiarki). Tymczasem wracając do
    tematu, jak zrobić smaczną kawę w kawiarce french press?

    Spis treści

    Toggle
    • Słów kilka o kawiarce french press
    • Parzenie kawy w kawiarce french press
      • Ciekawostka
    • Herbata we french press
    • Na co zwrócić uwagę wybierając french press?

    Słów kilka o kawiarce french press

    Kawiarki wykonane są zwykle ze szkła i obudowane błyszczącą stalą nierdzewną lub tworzywem
    sztucznym. Dzięki temu tak zwany ekspres francuski pięknie prezentuje się w kuchni, a kawa z niego jest
    bezpieczna dla zdrowia. Wewnątrz każdej kawiarki znajduje się filtr tłokowy, który skutecznie oddziela
    fusy od esencjonalnego naparu. Warto wspomnieć, że w kawiarce możemy zrobić zarówno kawę, jak i
    herbatę!

    W sklepie Naczynia Olkusz poza klasycznymi kawiarkami z metalową obudową znajdziesz też coś
    bardziej oryginalnego i ciekawego. Taki jest chociażby french press Nordic, który wykonany jest w
    całości ze szkła za wykluczeniem jedynie stalowego tłoku i drewnianej pokrywki. Taka kawiarka
    doskonale wpasuje się w naturalny styl skandynawski.

    Parzenie kawy w kawiarce french press

    1. Pierwszym krokiem do zaparzenia kawy w kawiarce jest wsypanie do naczynia niezbyt drobno
    zmielonej kawy.
    2. Teraz zalewamy kawę wodą, najlepiej o temperaturze ok. 90 st. C. w proporcji 1:2 i odczekujemy
    30 sekund.
    3. Następnie kawę należy przemieszać i uzupełnić zbiornik wodą.
    4. Na sam koniec nakładamy tłok z pokrywą i po około 4 minutach od uzupełnienia wody
    opuszczamy delikatnie tłok, dociskając fusy do dna naczynia.
    5. I gotowe, możesz nalać sobie aromatycznej kawy!

    Ciekawostka

    Odcedzone fusy z kawy możesz wykorzystać. Są one doskonałe do peelingu i maseczek do twarzy,
    sprawdzą się także do wykorzystania na kompost.

    Herbata we french press

    Tak jak w tego typu kawiarkach do herbaty kawy nie przygotujemy, ponieważ tłok ma za mało gęstą
    siateczkę, tak w drugą stronę jak najbardziej. Napar robi się w niemal bliźniaczy sposób do kawy.

    1. Do naczynia wsypujemy herbatę – ilość zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
    2. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze podanej przez producenta. Ilość wody powinna być
    adekwatna do ilości wsypanej herbaty.
    3. Odczekujemy czas jaki powinna parzyć się ta konkretna herbata i nakładamy tłok, który delikatnie
    opuszczamy dociskając liście do dna.
    4. Pyszna herbata gotowa!

    Na co zwrócić uwagę wybierając french press?

    • Naczynie powinno być wykonane z wysokiej jakości materiałów. Ważne aby nie wpływało ono na
    smak i zapach kawy.

    • Kawiarka powinna być szybka w użytku i bez problemu oddzielać fusy od powstałego napoju.
    Ważne w tym miejscu jest, aby tłok był dość gęsty i nie przepuszczał drobinek kawy.

    • Po użytkowaniu ważny jest również sposób czyszczenia naczynia. Doskonale jeśli istnieje
    możliwość mycia naczynia w zmywarce, a jeżeli można to robić jedynie ręcznie to niech to będzie
    maksymalnie ułatwione. Najlepsze będą kawiarki o prostych kształtach i bez zbędnych zdobień,
    które mogłyby utrudnić mycie.

    • Na końcu oczywiście ważną cechą jest wygląd! French press powinien odpowiadać naszemu
    gustowi, pasować do wystroju kuchni oraz salonu. Niech będzie to naczynie, które swoim
    wyglądem zachęca rodzinę aby siąść wspólnie przy filiżance gorącej kawy.

    https://kuketo.pl/

    Podobne wpisy:
    1. Stół rybny na weselu. Organizacja wesela: dodatkowe stoły z jedzeniem Pary młode zawsze pragną, by ich przyjęcie weselne było wyjątkowo. Jednym z najważniejszych etapów jest wybór menu: eleganckie danie główne, zapewnienie ciepłych...
    2. Zapiekanka po madziarsku Zapiekanka ziemniaczana – ciepły posiłek. Składniki: Kilka ziemniaków, pętko kiełbasy, cebula, papryka czerwona, surowe jajko, mała śmietana 12 – 18% tł., 10...
    3. Łosoś pieczony w piekarniku w sosie koperkowym Przyjeżdżając nad Bałtyk, czujemy nie tylko powiew wiatru od morza, ale również zapach smażonych ryb z okolicznych sezonowych barów. Na pewno przed...
    4. Pieprzne dania przy naszym zdrowiu Tak jak ze wszystkim w naszym życiu – jedno działa na nas pozytywnie, inne negatywnie. Bardzo ważnym elementem naszego zdrowia jest sposób...
    Shares
    Previous Post

    Oring fkm, uszczelnienie dławnicy

    Next Post

    Odkryj Kulinarny Świat Mango: Przepisy i Pomysły

    Kategorie
    • Chwila oddechu
    • Dieta
    • Imprezy – ślub
    • Kulinaria
    • Wnętrza
    • Wyposażenie kuchni
    Ostatnie wpisy
    • Kulinarna podróż bez granic. Jak odkrywanie smaków zmienia nasze podejście do jedzenia?
    • Skuteczny plan odchudzania 20 kg – zasady, dieta i aktywność
    • Kumkwat – właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie
    • Brukiew – właściwości, wartości odżywcze i przeciwwskazania
    • Łatwe fit przepisy na zdrowe jedzenie na co dzień
    Dieta i kulinaria
    • Sałata – właściwości odżywcze i zdrowotne dla każdego
    • Polifenole – naturalne składniki zdrowej diety i kosmetyków
    • Ekspresy do Kawy na PysznaKawa.pl
    • Burak ćwikłowy – zdrowotne korzyści i wartości odżywcze warzywa
    • Nektarynki – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
    • Dieta Zelmanowej – 7-dniowy plan żywieniowy i efekty zdrowotne
    Najnowsze komentarze
      Wyposażenie kuchni
      • Patelnie do smażenia placków, jajek i placuszków
      • Profesjonalne ostrzałki do noży – ostrzałki do noży elektryczne
      • depilacja bikini wrocław
      • Formy do pierogów – ręczna formierka pierogów metalowa
      • Ceramiczne patelnie grillowe indukcyjne – cena
      • Profesjonalne ekspresy do kawy z młynkiem. Naprawa i konserwacja ekspresów do kawy warszawa
      Archiwa
      • czerwiec 2025
      • maj 2025
      • kwiecień 2025
      • marzec 2025
      • luty 2025
      • styczeń 2025
      • grudzień 2024
      • listopad 2024
      • październik 2024
      • wrzesień 2024
      • sierpień 2024
      • lipiec 2024
      • maj 2024
      • kwiecień 2024
      • marzec 2024
      • luty 2024
      • styczeń 2024
      • sierpień 2023
      • czerwiec 2022
      • styczeń 2022
      • sierpień 2021
      • lipiec 2021
      • czerwiec 2021
      • maj 2021
      • kwiecień 2021
      • marzec 2021
      • styczeń 2021
      • listopad 2020
      • październik 2020
      • wrzesień 2020
      • sierpień 2020
      • lipiec 2020
      • czerwiec 2020
      • kwiecień 2020
      • marzec 2020
      • luty 2020
      • styczeń 2020
      • grudzień 2019
      • listopad 2019
      • wrzesień 2019
      • sierpień 2019
      • kwiecień 2019
      • październik 2018
      • wrzesień 2018
      • sierpień 2018
      • lipiec 2018
      • czerwiec 2018
      • maj 2018
      • kwiecień 2018
      • marzec 2018
      • luty 2018
      • styczeń 2018
      • grudzień 2017
      • listopad 2017
      • październik 2017
      • czerwiec 2017
      • maj 2017
      • marzec 2017
      • luty 2017
      • styczeń 2017
      Warto spojrzeć
      • Kisiel z siemienia lnianego – zdrowy deser pełen wartości odżywczych
      • Cebula Inga – właściwości, korzyści i zastosowanie zdrowotne
      • Kapusta romanesco – właściwości, witaminy i wartości odżywcze
      • Dieta redukcyjna 2500 kcal – zasady, jadłospis i aktywność fizyczna
      • Dieta odchudzająca po pięćdziesiątce – zasady i skuteczne metody
      You might also like
      vinicius-benedit-1geaa8q3wk-unsplash_easy-resize.com
      Kulinaria

      Kulinarna podróż bez granic. Jak odkrywanie smaków zmienia nasze podejście do jedzenia?

      3 Mins read
      10 czerwca 2025

      Współczesny świat nie zna granic, także tych kulinarnych. Możliwość podróżowania, rozwój gastronomii i dostępność produktów z najdalszych zakątków globu sprawiają, że codziennie możemy smakować potraw, które jeszcze kilkanaście lat temu kojarzyły się jedynie z egzotyką lub filmem dokumentalnym. Coraz więcej osób decyduje się na eksplorację smaków spoza swojego kręgu kulturowego, otwierając się na kuchnie azjatyckie, …

      kawa-kimbo
      Kulinaria

      Domowe metody parzenia kawy: jak uzyskać najlepszy smak bez drogiego sprzętu?

      4 Mins read
      7 września 2024

      Dla wielu osób poranna kawa to nie tylko napój, ale także rytuał. Nie musisz jednak posiadać drogiego ekspresu, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem. Klucz do sukcesu leży w prostych technikach i dobrej jakości ziarnach. Ekspresy do Kawy na PysznaKawa.pl Podobne wpisy: Stół rybny na weselu. Organizacja wesela: dodatkowe stoły z jedzeniem Pary młode zawsze pragną, …

      kawa-alternatywna
      Kulinaria

      Sekrety kawy alternatywnej: Przewodnik po Aeropressie

      5 Mins read
      16 lipca 2024

      Kawa alternatywna zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników kawy, oferując nowe, fascynujące metody parzenia, które różnią się od tradycyjnego espresso. Jednym z najbardziej innowacyjnych narzędzi w tej kategorii jest Aeropress, wynaleziony w 2005 roku. Aeropress umożliwia szybkie i łatwe parzenie kawy, dając napar o wyjątkowym smaku i aromacie. W tym artykule przedstawimy kompleksowy przewodnik dla …

      Lifestyle Blog & Magazine WordPress Theme
      Bue Bue