Mąka orkiszowa, jedna z najzdrowszych i najcenniejszych pod względem walorów odżywczych mąk.

lut 3, 2020 przez

Mąka orkiszowa, jedna z najzdrowszych i najcenniejszych pod względem walorów odżywczych mąk.

Coraz bardziej popularna maka z orkiszu wykazuje szereg -prozdrowotnych właściwości odżywczych.
Z jakich powodów warto włączyć ją do własnej codziennej diety?
Odpowiedź na to pytanie zawarta jest w poniższym tekście.

Mąka orkiszowa właściwości – niezwykle korzystne odżywcze

Mąka wytwarzana z ziaren orkiszu charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu w sobie niż pozostałe rodzaje pszenicy. Ma ona również większą ilość minerałów i witamin, będących bardzo potrzebnych naszemu organizmowi.
Ponadto mąka orkiszowa zawiera spore ilości białka, błonnika pokarmowego i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dostarcza człowiekowi wiele bezcennych i niezastąpionych dla organizmu witamin, tj.: witaminy z grupy A, B, E, K, oraz wapń, potas, magnez i oczywiście żelazo.

Mąka orkiszowa właściwości -jej zbawienny wpływ na zdrowie ludzkie

Obfity w wiele składników mineralnych odżywczych orkisz, korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu. Regularne spożywanie mąki orkiszowej zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita (grubego oraz cienkiego), miażdżycy, a także chorób natury sercowo-naczyniowych. Produkt ze zbóż orkiszowych jest idealnym pomocnym rozwiązaniem w codziennym żywieniu dla osób zmagających się z przewlekłymi dolegliwościami żołądka. Mąka orkiszowa wpływa na znaczne obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, również zapobiega ona powstawaniu kamieni żółciowych w woreczku żółciowym.
Znakomicie oddziałuje również na skórę, włosy oraz paznokcie.
Spożywanie produktów na bazie mąki z ziaren orkiszu wspomaga też koncentracji, co pozwala szybciej przyswajać zdobywaną wiedzę.

Dodatkowe zalety -wynikające z regularnego spożywania oraz zastosowania mąki orkiszowej

Sam orkisz dość pozytywnie wpływa na metabolizm -międzykomórkową przemianę materii.
Mąka bardzo smaczna, a także ma ona delikatny orzechowy smak. Z tego powodu jest idealna do pieczenia chleba, ciast oraz pozostałych wypieków.
Wszakże jest ona całkowicie uznawana za naturalny środek poprawiający nastrój.
Spożywanie wszelkich produktów z orkiszu jest niezwykle zbawienne w skutkach także dla dzieci, gdyż skutecznie chroni je przed różnymi infekcjami, poprzez działania wzmacniające- ich naturalny system odpornościowy.

Samo zainteresowanie mąką orkiszową i jej właściwościami oraz produktami powstającymi na podstanie- stale rośnie wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa dot.-zdrowego odżywiania się i wpływu na to, co spożywamy. Żywność ma niebagatelny i ogromny wpływ na nasz organizm oraz długość i jakość naszego życia.

 

Podobne

Tagi