Pomysł na pyszną zupę
Zupy krem pojawiają się na naszych stołach bardzo często i nie ma się czemu dziwić ponieważ mają wiele zalet.
Zupy krem są bardzo sycące i mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Wiele z nich przygotujemy w bardzo łatwy sposób i szybko a jest to szczególnie ważne w czasie gdy się spieszymy, chcemy jednak zjeść coś sycącego i zdrowego. Zupy o konsystencji kremu są również lekkie, tanie i możemy przygotować je z powszechnie dostępnych składników. Często znajdują także zastosowanie w dietach odchudzających ponieważ dzięki nim zjadamy większe ilości warzyw, takie zupy są niskokaloryczne oraz zaspokajają na długo apetyt.
Zupy krem można podawać dzieciom ponieważ warzyw w surowej formie często nie chcą jeść ale smaczną zupę zjedzą bardzo chętnie.
Zupę krem przygotujemy w zasadzie z każdego warzywa, warto wykorzystywać tutaj warzywa sezonowe i takie, na które mamy akurat ochotę.
Świetnym pomysłem jest przepis na aromatyczny krem z cukinii – cukinia jest bardzo zdrowym i apetycznym warzywem dlatego cieszy się sporą popularnością i jest bardzo chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. W cukinii znajdziemy wiele witamin i składników odżywczych więc tym bardziej warto włączyć ją do swojej diety.
Składniki
Z podanych składników powinniśmy otrzymać cztery porcje pysznej zupy: kilka sztuk małej cukinii (maksymalnie 90 dag), 600 ml bulionu warzywnego, trzy ząbki czosnku, cebula, łyżka masła, 100 ml śmietanki 36%, sól i czarny pieprz do smaku.
Przepis
Wykonanie zaczynamy od przygotowania warzyw: cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę (wraz ze skórką), cebulę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy zaś cebulę kroimy w kostkę.
Przygotowujemy dużą patelnię i rozgrzewamy na niej masło. Szklimy cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i przez chwilę smażymy.
Wrzucamy cukinię i smażymy przez dwie minuty cały czas mieszając. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez kwadrans na małym ogniu i pod przykryciem.
Miksujemy zupę blenderem, wlewamy śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.