Przepis na wyborny boczek.

gru 8, 2019 przez

Przepis na wyborny boczek.

Świeżo zakupiony lub już mrożony boczek surowy. Gdy jest mrożony należy umyć i pokroić w kawałki małe. Ówcześniej odkrajamy flak lub niedoskonałości. Wsadzamy mięso, poprzerastany mięsem boczek do miski. Następnie sypiemy solą z każdej strony. Odkładamy sól, bierzemy paprykę słodką w proszku. I również posypujemy, a potem odstawiamy, gdyż już jej niepotrzebujemy. Obieramy kilka ząbków czosnku i obrane trzemy na tarce na małych oczkach. Posypujemy kminkiem i dodajemy ostatni składnik, czyli olej.

 

Polewamy wszystko olejem i dokładnie mieszamy by marynata pokryła każdy milimetr boczku surowego. Rozgrzewamy piekarnik do 220 °. A mięso wrzucamy na brytfankę, osobno każdy kawałek układamy i przykrywamy folią aluminiową. Następnie wkładamy do piekarnika na środek. By równo od dołu i góry się upiekło. Pieczemy przez 15 minut w 220°, a potem zmniejszamy temperaturę do 200° i tak pieczemy jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy i podajemy z ziemniakami i surówką. Wersja podania dowolna. Mniej pracy to boczek z pieczywem.

 

masterkey24.pl

Podobne

Tagi