Wesele na Podlasiu: dania, które zachwycą gości. Podlaskie specjały na wesele
Podlasie słynie nie tylko z cudownych uroków natury, ale również ze wspaniałego, regionalnego jedzenia. Kuchnia podlaska to niesamowita mieszanka różnych kultur – tatarskiej, ukraińskiej, polskiej i żydowskiej. Podlaskie specjały na wesele sprawdzą się przede wszystkim u osób, które oczekują aromatycznych i nietuzinkowych dań.
Podlaskie specjały na wesele
Na danie główne możemy wybrać tradycyjne zaguby (nieco przypominające słynne pierogi ruskie) lub babkę ziemniaczaną z kilkoma sosami (m. in gulaszowym, grzybowym, koperkowym). Słynne są również kartacze – pewnego rodzaju kluski, które wypełnione są farszem mięsnym, podawane tradycyjnie z omastą i skwarkami. Podlasie słynie również z doskonałych przekąsek, szynek i serów. Znajdziemy tutaj produkty, z których możemy stworzyć niesamowitą zimną płytę, która z pewnością zachwyci naszych gości. Z pewnością punktem obowiązkowym jest ser koryciński czyli dojrzewający ser, często z dodatkiem ziół i przypraw. Podlaskie specjały to także domowe wypieki: sękacz i marcinek. To pozycje dla miłośników słodkości, które powinny stanąć na każdym weselnym stole w podlaskim stylu.