Jak zaczęła się kariera kotleta schabowego? Schabowy moczony w mleku i cebuli

lip 11, 2020 przez

Jak zaczęła się kariera kotleta schabowego? Schabowy moczony w mleku i cebuli

Kotlet schabowy jest chyba jednym z najbardziej tradycyjnych dań narodowych. W większości domów, co niedzielę słychać głośne bicie mięsa oraz zapach smażonych kotletów. Jednak nie zawsze przygotowywanie tej potrawy wygląda tak samo. Wykształciło się kilka tzw. szkół. Jedna z nich po prostu obtacza ubity schab w panierce składającej się najczęściej z jajek oraz bułki tartej, z kolei druga, bardziej tradycyjna i nawiązująca do kulinarnego dziedzictwa Polski, namacza wcześniej mięso w mleku z cebulą.

Schabowy moczony w mleku i cebuli

Taki schabowy moczony w mleku i cebuli ma kruchsze mięso oraz zdecydowany lepszy smak, co sprawia, że jeszcze bardziej umacniamy się w tym narodowym daniu. Jak dokładnie wygląda takie namaczanie? Bardzo prosto, poniżej pokazujemy, jak się do tego zabrać.

SKĄD SIĘ WZIĄŁ KOTLET SCHABOWY W POLSKIEJ KUCHNI?

Wielu się zdziwi, ale sporządzono na niego przepis dopiero w XIX wieku. A dokładnie uczyniła to autorka wielu publikacji o tematyce kucharskiej – Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Jej zasługi na tym gruncie przywoływał już pisarz Bolesław Prus w swoich kronikach. W książce pt. „365 obiadów” przedstawiła recepturę na kotlet schabowy. W tamtych czasach, wieprzowina była często jedzona przez zwykłych robotników, ponieważ jej cena nie była aż tak wysoka. Prawdopodobnie to był początek kariery naszego kotleta, który wręcz zapisał się w dziedzictwie narodowym.

SKŁADNIKI:

– 4 ubite kawałki schabu
– mleko 3,2%
– 3 cebule (biała lub czerwona, mogą być także dwa rodzaje)
– 3 jajka
– bułka tarta
– olej lub smalec (do smażenia)
– pieprz, sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dzień przed planowanym smażeniem, marynujemy mięso. W tym celu, kroimy cebulę w krążki, a schab ubijamy. W misce umieszczamy nasze kotlety z przyprawami i kładziemy na nie cebulę, najlepiej wcześniej ją jeszcze ugnieść, aby puściła soki, potem obtaczamy mięso w cebuli. Tak przygotowane schabowe zalewamy w całości mlekiem. Na noc wkładamy tę miskę do lodówki. Przed smażeniem osuszamy dany kawałek, przyrządzamy panierkę i smażymy kotlety schabowe.

Podobne

Tagi