Jak się robi kompot z truskawek?

kw. 9, 2020 przez

Jak się robi kompot z truskawek?

Wczesne lato obfituje w truskawki. Są to wspaniałe owoce, których nigdy nie mamy dość. Niestety ich czas jest stosunkowo krótki, dlatego warto jak najbardziej intensywnie wykorzystać cały potencjał truskawek. W upalne dni nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przyrządzony owocowy kompot. Jest to napój zdecydowanie zdrowszy od wszelkich sklepowych napoi. Zazwyczaj nie wymaga nawet dosładzania, ze względu na naturalną słodycz truskawek. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by zamknąć smak tych owoców w słoiki i rozkoszować się nim później w samym środku zimy.

Przyrządzanie kompotu

By zrobić szybki kompot do obiadu, wystarczy wrzucić truskawki do wody i całość gotować kilkanaście minut. W ten sposób smak i aromat owoców wzbogaci wodę i powstanie przepyszny napój. Wedle uznania do gotującego się kompotu można dodać cukier bądź inne dodatki nadające niepowtarzalny smak. Mogą to być inne owoce, np. wczesne maliny lub wiśnie, ale również dobrym dodatkiem może być świeży korzeń imbiru, który doda całości odświeżającej nuty. Po zagotowaniu kompotu odstawiamy go do ostygnięcia. Gdy nabierze temperatury pokojowej, można wstawić go do lodówki lub podawać z kostkami lodu.

Kompot z truskawek na zimę

By kompot wytrzymał do zimy, wystarczy przelać go do słoików razem z owocami, gdy jest jeszcze gorący. Słoiki następnie zamykamy i pasteryzujemy, zagotowując wodę w garnku, w którym umieściliśmy zamknięty w słoikach kompot. Należy przy tym pamiętać, by wieczka nie były zanurzone w wodzie. W ten sposób pasteryzowany kompot możemy spokojnie przechować do zimy.

 

Podobne

Tagi